Remeha’s Mega-Fabriek: Toekomstgericht in de Warmtepomp Revolutie

Apeldoorn heeft de primeur van de grootste hybride warmtepompfabriek van Nederland. Marktleider Remeha heeft de ambitie om jaarlijks tot wel 140.000 systemen te produceren, en dit is van groot belang. Vanaf 2026 zijn huiseigenaren verplicht om bij de vervanging van hun CV-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp of een zuiniger alternatief.

Toch, om de verwachtingen te temperen, benadrukt Remeha-CEO Arthur van Schayk dat, ondanks de capaciteit van de nieuwe fabriek om direct 140.000 systemen te produceren en te leveren, dit niet direct betekent dat dit aantal meteen wordt bereikt. “Maar we zijn klaar om snel op te schalen,” zegt hij tegen BNR-verslaggever Martijn de Rijk. “We hebben zowel aan de leverings- als productiekant de flexibiliteit. Als we meer nodig hebben, kunnen we gewoon een extra productielijn toevoegen.”

Remeha zet zich ook in voor het opleiden van vakmensen die weten hoe ze warmtepompen moeten installeren, wat volgens Van Schayk een cruciale rol speelt. “We hebben dit altijd al gedaan en zullen hiermee doorgaan,” vervolgt hij. “Een van de grootste uitdagingen is namelijk het vergroten van de installatiecapaciteit. Daarom werken we nauw samen met de installatiebranche om mensen op te leiden en te blijven trainen.”

Verduurzaming is het kernwoord voor de hybride warmtepompen uit deze fabriek, met een focus op bestaande woningen, voornamelijk in Nederland. Van Schayk legt uit: “De energietransitie is een van de grootste uitdagingen. Voor drie op de vier bestaande huizen is een hybride warmtepomp de beste oplossing.” Hij voegt eraan toe dat de productie in de fabriek kan worden verdubbeld indien nodig.

De warmtepomp levert naar schatting 900 euro per persoon per huishouden op, meer dan aanvankelijk werd verwacht, volgens demissionair klimaatminister Rob Jetten. “Het is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de Nederlandse werkgelegenheid,” aldus Jetten tegen Martijn de Rijk. “En natuurlijk voor Nederlandse huishoudens, omdat de energierekening aanzienlijk kan worden verlaagd.”

Remeha heeft zijn oorsprong in de markt voor CV-ketels, maar vanwege de energietransitie wil het bedrijf afstappen van fossiele brandstoffen, aldus de CEO. Remeha richt zich ook op warmtenetten. “Er is een grote vraag naar hybride warmtepompen. Dankzij de nieuwe productiefaciliteit kunnen we een derde van deze marktvraag voorzien,” zegt hij.

Remeha heeft miljoenen euro’s geïnvesteerd in de fabriek, die werkgelegenheid biedt aan ongeveer honderd mensen. Het moederbedrijf BDR Thermea is van plan om de komende jaren in totaal 800 miljoen euro te investeren, waaronder in deze fabriek. Het is echter vermeldenswaard dat Remeha de nieuwe locatie huurt.

Daarnaast heeft Remeha al langer fabrieken voor elektrische warmtepompen in Frankrijk, Italië en Spanje. Het bedrijf heeft ook plannen om volgend jaar een productielocatie te openen in Slowakije. In de Apeldoornse fabriek worden momenteel alleen hybride apparaten geproduceerd, maar de CEO merkt op dat er ook elektrische warmtepompen kunnen worden vervaardigd.

 

bron:bnr

Geen reacties

Je reactie toevoegen