Farmless: Een Nieuwe Revolutie in Voedselproductie – Eiwitten zonder Landbouwgrond

Adnan Oner, oprichter van Farmless, streeft ernaar een revolutie te ontketenen in de voedselproductie door eiwitten te produceren zonder gebruik te maken van landbouwgrond. Via fermentatie, een eeuwenoude techniek die onder andere wordt gebruikt bij de productie van bier, yoghurt en Quorn, produceert Farmless eiwitten die geschikt zijn als ingrediënten voor vlees- of zuivelvervangers.

De ware revolutie zit in de grondstoffen die de microben van Farmless gebruiken om de eiwitten te brouwen. Met behulp van schone elektriciteit, CO2, waterstof en stikstof kunnen ze een eenvoudige vorm van alcohol produceren waarop de bacteriën gedijen.

“We maken in feite een nieuwe verbinding tussen duurzame energie en voedselproductie”, legt Oner uit. “We kunnen voedsel produceren zonder zonlicht of landbouwgrond te gebruiken. Dit opent de mogelijkheid om voedsel te produceren in woestijnen en droge gebieden, waardoor vruchtbare landbouwgrond vrijkomt voor de broodnodige bossen en andere natuurlijke ecosystemen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken.”

Farmless pakt hiermee twee grote uitdagingen aan: het enorme land- en watergebruik van de landbouw en veeteelt, en de noodzaak om CO2 vast te leggen. Door duurzame energie en voedselproductie op deze nieuwe manier met elkaar te verbinden, biedt Farmless een innovatieve oplossing.

Adnan Oner, een natuurkundige afgestudeerd in Delft, heeft zichzelf volledig ondergedompeld in de wereld van voedseltechnologie en fermentatie-experts. Na uitgebreide zelfstudie en gesprekken met experts, richtte hij Farmless op in 2022. Het team van zeven mensen op het Amsterdamse Science Park draait momenteel de eerste proefproducties.

Hoewel de eiwitten van Farmless nog niet klaar zijn voor de markt, wordt er gewerkt aan het opschalen van de productie en het fine-tunen van de smaak en structuur. Op de lange termijn is goedkeuring door voedselautoriteiten een uitdaging die ze moeten overwinnen. Farmless kijkt daarom ook naar internationale markten, zoals de Verenigde Staten en Singapore, waar de goedkeuring van alternatieve eiwitten sneller verloopt dan in Europa.

Farmless richt zich voornamelijk op voedselproducenten als afnemers. Door bewustwording te creëren bij consumenten over het vrijmaken van landbouwgrond door anders te eten, hoopt Farmless een verschuiving te stimuleren naar vlees- en zuivelvervangers. De startup ziet zichzelf als een ‘b2b2c’-bedrijf, waarbij hun ingrediënt altijd als eerste of tweede op het etiket komt te staan.

Met Farmless wil Adnan Oner de impact vergroten op het gebied van emissiereductie en duurzame voedselproductie. Door te focussen op innovatieve technologieën en het vrijmaken van landbouwgrond voor natuur, draagt Farmless bij aan het aanpakken van de uitdagingen waarmee de voedselindustrie en het milieu te maken hebben.

 

bron: mtsprout

Geen reacties

Je reactie toevoegen