Beyond Weather: Gedurfde Langetermijnweersvoorspellingen met AI

Beyond Weather Maakt met AI Gedurfde Weersvoorspellingen voor de Lange Termijn

Beyond Weather, opgericht door Dim Coumou en Sem Vijverberg aan de VU Amsterdam, heeft de ambitie om weersvoorspellingen te doen voor de lange termijn, tot wel zes tot negen maanden vooruit. Terwijl traditionele weersvoorspellingen doorgaans nauwkeurig zijn voor de komende dagen, wordt het steeds moeilijker om verder vooruit te kijken. Beyond Weather gebruikt een andere aanpak door te focussen op factoren zoals de ijsbedekking op poolkappen, oceaantemperaturen en bodemvochtigheid, en deze te vergelijken met historische gegevens om patronen te ontdekken.

Marc van der Peet, medeoprichter en Chief Product Officer van Beyond Weather, legt uit: “Bij weersvoorspellingen op de korte termijn kijkt men naar de natuurkundige wetten. Met behulp van een numeriek model kunnen we die wetten gebruiken om te voorspellen hoe de weersystemen zullen evolueren. Wij kijken daarbij naar heel andere aspecten, zoals de hoeveelheid ijs op de poolkappen, de temperatuur en het zoutgehalte in oceanen en de hoeveelheid vocht in de bodem. Onze AI-algoritmes vergelijken die omstandigheden met situaties uit het verleden en zoeken naar patronen. Zo krijgen we een vrij goed beeld van het weer de komende tijd.”

Hoewel Beyond Weather geen specifieke gebeurtenissen zoals sneeuw op eerste kerstdag kan voorspellen, kan het wel met grote zekerheid uitspraken doen over langere termijntrends, zoals het voorspellen van een koude winter. De startup ziet vooral kansen in de energiesector, waar nauwkeurige weersvoorspellingen van cruciaal belang zijn voor de productie van energie uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. Daarnaast kan het waardevolle informatie bieden aan energiehandelaren en de agrofoodsector.

Klanten van Beyond Weather krijgen toegang tot een online dashboard waarin ze de weersverwachtingen en de onderliggende informatie kunnen bekijken. Het bedrijf hanteert een licentie-fee-model, met prijzen variërend van 30.000 tot 50.000 euro per jaar, afhankelijk van het aantal landen waarvoor de data wordt geleverd.

Het product van Beyond Weather is al operationeel en wordt als twee keer zo nauwkeurig beschouwd als bestaande weersmodellen. Het bedrijf heeft al een Zwitserse energiemaatschappij als klant en voert gesprekken met andere potentiële klanten, vooral in de energiesector. In de toekomst overweegt Beyond Weather ook informatie te verstrekken over klimaatextremen, zoals overstromingen, orkanen en bosbranden, om bedrijven te helpen bij investeringsbeslissingen.

Hoewel Beyond Weather aanvankelijk op onderzoekssubsidies en bootstrapping vertrouwde, is er nu een Series A-financieringsronde in zicht om verdere ontwikkeling en klantenwerving mogelijk te maken. Het bedrijf streeft ernaar in de komende twee jaar ongeveer 1 miljoen euro op te halen.

 

bron:mtsprout

Geen reacties

Je reactie toevoegen